DISK Systems,s.r.o. Kříženeckého nám.1079/5b Praha 5 _ Barrandov

DISK Systems,s.r.o. Kříženeckého nám.1079/5b Praha 5 _ Barrandov

Veškeré informace Vám zdělíme na telefonních číslech :

Ing. Petr Krkavec jednatel, ředitel společnosti Tel:+420 267 072 832Mobil: +420 608 666 330Email: petr.k@disk.cz
Petr Tolar výkonný ředitel postprodukce, projektový manager Tel: +420 267 072 832 Mobil: +420 603 229 199Email: petr.t@disk.cz

Klára Kotrbová vedoucí produkce, obchodní manažer Tel: +420 267 072 831 Mobil: +420 603 582 853Email: klara.k@disk.cz
Tomáš Košťál produktový specialista, systémová integraceTel: +420 267 072 369 Mobil: +420 774 425 302Email: tomas.k@disk.cz

Ing. Michal Kyjonka obchodní manažer, produktový specialista Mobil: +420 608 621 134 Email: michal.k@disk.cz
Ing. Marek Krkavec obchodní manažer, produktový specialista Tel.: +420 516 802 476 Mobil: +420 608 666 332Email: marek.k@disk.cz


sobota 27. března 2010

Prezentace kamer JVC GY-HM700 ; GY-HM100






V pondělí 15.3.2010 proběhla v Praze na Barrandově v prostorách firmy DISK Systems prezentace 3D technologií firmy JVC. Akci navštívilo více než 60 odborníků z oblasti broadcastu a postprodučních studií. Kromě workshopu na téma historie a aktuální stav 3D technologí byly představeny a předvedeny produkty jako 46" 3D referenční monitor GD-463D10 vhodný pro stereoskopickou postprodukci a unikátní 2D to 3D realtime konvertor IF-2D3D1, který umožňuje realtime konverzi 2D zdrojového obrazu do 3D zobrazení, a také realtime zpracování dvojtého záběru L/R pro 3D zobrazení. Na prezentaci byla také představena nová řada JVC profesionálních 3G HD monitorů.


Pro ty, kteří se nestihli této akce zůčastnit jsme připravili alespoň pár fotografií dokumentujících průběh akce.


pondělí 15. března 2010

První integrovaná 3D videokamera s FULL HD rozlišením bude dostupná už na podzim.

Společnost Panasonic Corporation představila první profesionální plně integrovanou 3D videokameru s Full HD rozlišením. Dva objektivy, kamerová hlava a záznamové zařízení na paměťové karty nyní tvoří jediný kompaktní celek s nízkou hmotností, díky čemuž kameraman získává podstatně větší flexibilitu a mobilitu přímo v terénu. Použité polovodičové paměti zvyšují odolnost kamery i v extrémních podmínkách a významně šetří náklady.



Jednodušší používání
Nevýhodou v současnosti používaných 3D systémů jsou jejich velké rozměry a potřeba samostatných záznamových zařízení. V nové Full HD 3D videokameře Panasonic jsou však objektivy, kamerová hlava kamery a duální záznamové zařízení na paměťové karty integrované do jednoho celku s hmotností nižší než 3 kg. Ve videokameře jsou zároveň zakomponované ovládací prvky nastavení stereoskopických parametrů, což ulehčuje její používání a ovládání. Systém dvojice objektivů umožňuje nastavovat bod konvergence, přičemž k dispozici jsou i funkce automatické korekce horizontálního a vertikálního posunu. Při použití běžných 3D kamerových systémů je nutné provést toto nastavení prostřednictvím PC nebo externího videoprocesoru, zatímco nová 3D Full HD kamera Panasonic se dokáže automaticky kalibrovat bez potřeby dalších zařízení, což umožňuje okamžité snímání 3D obrazu.

Bod konvergence je místo, ve kterém se sbíhají optické osy levého a pravého objektivu videokamery. Aby se nasnímalo přirozeně působící 3D video, bod konvergence se musí nastavit tak, aby korespondoval se vzdáleností mezi očima diváků, přičemž se jejich bod konvergence mění v závislosti na vzdálenosti sledovaných objektů. Nový model dvouoké Full HD 3D videokamery Panasonic využívá nový systém dvojice objektivů, kterým se realizuje ovládání bodu konvergence v rámci integrované konstrukce kamery.

Větší flexibilita.

Díky záznamovému systému s polovodičovými paměťmi na bázi souborů nabízí nova 3D videokamera větší flexibilitu při tvorbě Full HD 3D videomateriálu i v náročnějších snímacích podmínkách. Kamera je lehčí a menší než současné 3D sestavy a uživateli poskytuje flexibilitu volného snímání bez použití stativu a zároveň významně zjednodušuje její přepravu. Proto je videokamera vhodná i pro sportovní a dokumentární filmové projekty. Na rozdíl od velkých 3D kamerových systémů umožňuje videosnímání s větší mobilitou a ze všech úhlů. Tím se významně zkracuje čas potřebný na usazení a nastavení a kameramanovi zůstává více času na vlastní kreativitu.

Spolehlivost polovodičových pamětí a toky.

Datové toky videa pro pravou a levou stranu s Full HD rozlišením je možné zaznamenávat ve formě souborů na paměťové SDHC/SD karty, které jsou podstatně spolehlivější než jiné záznamové systémy s mechanickými částmi. Použití polovodičových pamětí zároveň zvyšuje odolnost kamery v extrémních podmínkách a kamera tak lépe odolává extrémním teplotám, úderům, nárazům a vibracím. Uživatelé také ocení rychlou práci se soubory a okamžitý volný přístup k zaznamenávanému obsahu, praktické možnosti připojení k zařízením s platformou Mac a PC, jako i delší záznamovou kapacitu.

Dostupnější cena.

Díky standardizovanému a plně integrovanému řešení bude tato Full HD 3D videokamera dostupná za mnohem nižší cenu než tradiční 3D sestavy. Ekonomická efektivita se odrazí i na snížení nákladů na přepravu a zkrácení rozsahu pracovních činností potřebných k nastavení. Využitím standardních paměťových SDHC/SD karet s možností opakovaného záznamu se stanou téměř zanedbatelnými i náklady na média.

Panasonic představil svou 3D Full HD kameru na veletrhu spotřební elektroniky CES 2010 v Las Vegas, její uvedení na trh je plánované na podzim 2010, přičemž objednávky začne společnost přijímat už v dubnu. Navrhovaná maloobchodní cena za hlavní jednotku je 21 000 dolarů. Kromě videokamery plánuje Panasonic svým zákazníkům nabídnout i profesionální 3D LCD monitor do terénu s Full HD rozlišením a HD digitální AV mixážní pult pro produkci živého materiálu.

Jak vypadá běžný 3D kamerový systém?

Běžné 3D kamerové systémy jsou vybudované pomocí dvou běžných filmových anebo televizních kamer. Za normálních okolností se obě kamery nainstalují vodorovně vedle sebe, přičemž je osa pravé kamery vzdálená od osy levé kamery cca 6,5 cm – což odpovídá vzdálenosti mezi očima u lidí – aby se vytvořila binokulární paralaxa (zdánlivý rozdíl polohy předmětu vzhledem k pozadí při pozorování ze dvou různých míst). To je však možné uskutečnit jen s malými kamerami, protože televizní a filmové mají příliš velkou konstrukci i samotné objektivy. V takovém případě je nutné seskupit je ve svislém postavení a použít polopropustná zrcadla, anebo upevnit na kovové rámy (tzv. rig) a použít hranoly. To vytváří neskladný objemný systém, který se před snímáním musí pečlivě nastavit, aby se pravá ani levá kamera nevychylovala. Pokud se systém přenáší, náraz nebo vibrace kamery vychýlí, proto je nutné časté opětovné nastavování.

pondělí 8. března 2010

Prezentace 3D technologií a nové generace 3G referenčních HD monitorů.

POZVÁNKA :"Prezentace 3D technologií a nové generace 3G referenčních HD monitorů"


Dovolujeme si Vás pozvat na prezentaci nových produktů firmy JVC Professional, a to především 46" 3D referenčního monitoru GD-463D10 vhodného pro stereoskopickou postprodukci a unikátního 2D to 3D realtime konvertoru IF-2D3D1, který umožňuje realtime konverzi 2D zdrojového obrazu do 3D zobrazení, a také realtime zpracování dvojtého záběru L/R pro 3D zobrazení. Na prezentaci bude také představena nová řada DT-V x 3G referenčních LCD monitorů.

Datum konání akce : pondělí 15.3.2010

Místo : prostory firmy DISK Systems, s.r.o., Kříženeckého náměstí 1079/5b, Praha 5, v areálu Barrandov Studios

Začátek akce : 10.00 hod

Program prezentace :

10.00 - 11.30 Představení nových JVC Pro produktů 3D monitor, 2D to 3D konvertor, nové referenční monitory - prezentuje Gustav Emrich - JVC Pro Europe

11.30 - 12.00 ukázky 3D postprodukce nového českého 3D titulu Fimfárum 3 a praktické zkušenosti a tipy/triky s 2D to 3D konvertorem - prezentuje Felix Nevřela - Cinepost

12.00 - 14.00 občerstvení a možnost osobního vyzkoušení produktů - konzultace s odborníky

Nenechte si ujít jedinečnou příležitost pro seznámení s novými 3D technologiemi, které jsou dnes velice žádané. Jelikož prezentace je kapacitně omezena, registrujte se, prosím, v případě zájmu na emailové adrese recepcepraha@disk.cz nebo na telefonním čísle 267 072 831.

S pozdravem

DISK Systems team

DISK Systems, s.r.o.
Kříženeckého náměstí 1079/5b
152 53, Praha 5 - Barrandov
Tel : +420 267072832
Fax : +420 267072830
Email : video@disk.cz
Web : www.disk.cz

středa 3. března 2010

Nový objektiv CANON


Nový výkonný objektiv Canon HD

Zobrazení s vysokým rozlišením je podpořeno novým standardním výměnným HD objektivem KT14x4.4KRSJ od společnosti Canon, který je sestaven z prvotřídních optických členů, jaké se používají u těch nejdražších HD objektivů. Jeho vynikající MTF poskytuje vyšší rozlišení než běžné objektivy a je ideální pro plné zobrazení s rozlišením 1920 x 1080 s vylepšenou charakteristikou příčné a podélné chromatické aberace. Interní ostřící systém Canon se vyznačuje minimálním tzv."dýcháním" v porovnání s ostatními běžnými systémy. Tento systém také umožňuje použití daleko účinnější světlo pohlcující clonu. Standardní bajonet GY-HM700 umožňuje použití celé škály volitelných objektivů z nabídky JVC. Také filmaři budou jistě potěšeni při použití volitelného adaptéru a prvotřídních filmových objektivů. Kamera GY-HM700 dokáže překopit obraz, který je při použití adaptéru a filmových objektivů stranově invertován. Reportážní kameramani budou jistě potěšeni širším úhlem záběru, který je o 20% širší než stávající standardní objektiv 16x, a také spojitou světelnost v celém rozsahu zoom od 4.4mm (široký) do 62mm (tele) záběru bez skoků hodnoty clony. Obsluha je stejná jako u všech profesionálních objektivů s mechanickým ovládáním ostření a mechanickým nebo servo ovládáním zoom a clony. Mimo tento standardně dodávaný objektiv 14x Canon, nabízí JVC celou řadu dalších volitelných objektivů včetně 13x (3.5 mm) širokého Fujinon zoom objektivu, 17x Fujinon zoom objektivu, 18x Fujinon zoom objektivu, 20x Canon zoom objektivu, a adaptéru který umožňuje použití také 1/2´´a 2/3´´ bajonetových objektivů. Připojením adaptéru HZ-CA13U do 1/3´´ bajonetového úchytu kamery GY-HM700 pak umožní použití 16mm filmových objektivů a rozšiřuje tak možnosti při výběru správného objektivu dle požadavku produkce. Kamera disponuje funkcí "image flip" tj. překlopení obrazu, která koriguje převrácený obraz z filmových objektivů.

JVC


úterý 2. března 2010

LCD 46" 3D Monitor


GD-463D10 -LCD 46´´ 3D Monitor


Jako reakci na poptávku po profesionálním 3D monitoru ze strany filmových studií a postprodukce, či stejně tak dalších odvětví jako školství, zdravotnictví a věda a výzkum, představuje společnost JVC hrdě svůj GD-463D10, nový profesionální 46´´ full HD 3D LCD monitor, umožňující 3D zobrazení přirozeného vzhledu v neuvěřitelném podání.


Vyjímečně přirozené 3D zobrazení na 46´´displeji o tloušťce pouhých 39mm

Základní vlastnosti:

velká zobrazovací plocha, štíhlé provedení rámu,
kompatibilita s VESA
podporuje dva vstupní 3D video formáty
Xpol® circular polarizační metoda pro přirozené 3D podání
ve spojení s 3D převodníkem IF-2D3D1 ideální sestava pro referenční monitoring při 3D produkci

Štíhlé tělo doplněno o možnosti

GD-463D10 je doplněn o řadu možností jako je exkluzivní 3D zobrazovací systém, který zahrnuje unikátní obrazový procesor a orginálně vyvinutý 3D dekodér pro zajištění přirozeného zobrazení v neuvěřitelném podání. 3D obraz může být sledován s použitím speciálních kruhově polarizovaných brýlí, které nepotřebují speciální napájení, a samozřejmě lze sledovat i běžný 2D obraz a to bez speciálního vybavení.


Kompatibilní se dvěma 3D vstupními formáty
Orginálně vyvinutý 3D dekodér může zpracovat dva různé vstupní 3D videoformáty, a to side-by-side a line-byline, které jsou běžně používané při produkci 3D obsahu.


Line-by-line: Levá a pravá polovina obrazu je střídavě uložena do sudého a lichého řádku videosignálu. Tento systém je stejný jako ten, který se používá pro přenos běžného SD TV signálu, a je poměrně široce požíván i mnohými 3D producenty.


Side-by-side: Levá a pravá polovina obrazu jsou stlačeny v horizontálním směru na 1/2 své velikosti a uloženy do levé a pravé poloviny obrazu. Tento systém je rovněž stejný jako ten, který se používá pro přenos běžného SD TV signálu, a je poměrně široce požíván pro vysílání TV programu stejně jako mnohými 3D producenty při produkci.


Polarizační metoda Xpol® circular - přirozené 3D podání
Jako jedna z několika metod pro 3D reprodukci je Xpol® circular polarizační metoda, která zobrazuje bez stroboskopického efektu, protože levá a pravá část obrazu je zobrazována současně. Tato metoda je tedy především vhodná pro rychle se pohybující scény.



3D LCD monitor používá Xpol® circular polarizační metodu.
Povrch LCD obrazovky je opatřen vrstvou s kruhovými polarizačními filtry, které rozdílně polarizují liché a sudé řádky obrazu, jež odpovídají obrazu pro levé a pravé oko. Při použití speciálních polarizačních brýlí pak každé oko vidí pouze obraz jemu určený a je navozen prostorový trojrozměrný vizuální vjem.

Další vlastnosti:

Full HD Panel
Dynamické podsvícení
Dotekový ovládácí panel s možností blokace
otočný podstavec
Dodávané příslušenství: 2 Páry kruhově polarizovaných brýlí a IR ovladač

Vstupní terminál:



Rozměry:



Specifikace:

Velikost obrazovky: 46" (116,8 cm), efektivní:101,8 x 57,3 cm (WxH)
Poměr stran: 16:9
Počet efektivních pixelů: Full HD 1920 x 1080
Kontrastní poměr: Nativ: 2.000:1 / Dynamic: 10.000:1
Vstupní 3D rozhraní: 3x HDMI vstupy 1080/ 24p, 50p. 60p, 50i, 60i,
1 komponentní vstup 1080/50i, 60i
Color Management: ano
Y/C:
3D Y/C
Noise reduction:
Digital NR/MPEG NR
Colour Temperature: 3 kroky
Audio výstup:
10W + 10W (2x reproduktor)
On screen Menu: Angličtina
Napájení: AC 220- 240V 50/60Hz, 210Watt
Rozměry: 1.071 x 680 x 39 mm (WxHxD) bez stojanu

Obrazový procesor 2D - 3D.....


IF-2D3D1- Obrazový procesor 2D-3D
Ucelené řešení pro tvůrce 3D obsahu nabízí v reálném čase převod 2D obrazu na 3D a také zpracování dvojtého (L/R) záběru pro 3D náhled, zejména ve spojení s 3D monitorem GD-463D10
Základní vlastnosti:

převod 2D na 3D v reálném čase.
čtyři různé 3D směšovací formáty pro stereo video výstup.
Oddělené L/R HD-SDI výstupy
nastavení parametrů paralaxy a 3D intenzity.
Kompatibilta s celou řadou HD formátů
Zabudován v robustním kovovém boxu 1U
Waveform monitor a vectorscope na obrazovce
Split funkce s pohyblivým rozhraním
funkce rotace usnadňuje 3D natáčení při omezených možnostech sestavení dvou kamer
HD-SDI frame synchronizer
Anaglyfický a sekvenční režim




Převodník IF-2D3D1 společnosti JVC přináší nový převratný standard ve výrobním postupu 3D obsahu! Nyní máte možnost v reálném čase provádět převod 2D video záběrů, včetně HD kvality, do různých 3D formátů. Díky algoritmu, který jako první v oboru vyvinula společnost JVC je převod snadný a rychlý, a co víc, nový IF-2D3D1 3D Image Procesor umožňuje L/R mix během 3D záznamu, což výrazně zkracuje čas pro 3D produkci. Tento samotný box je klíčovým prvkem pro transformaci vašeho pracovního postupu, nabízející nová řešení, dá se říct, pro všechny možné situace při 3D produkci, ať už při využití stávajících 2D zdrojů či natáčení nového materiálu ve 3D.

Konverze 2D/3D v reálném čase využívá unikátní JVC algoritmy

2D je převáděno 3D v reálném čase. Máte na výběr ze čtyř různých 3D směšovacích formátů pro stereo video výstup.
Oddělené L/R HD-SDI výstupy umožňují převod stávajícího 2D obsahu na 3D - vhodné pro hrubý střih.
Možnost nastavení dvou parametrů, paralaxy a 3D intenzity.

3D směšovač převádí dvojitý L/R signál na 3D smísený formát - vhodné pro monitoring v reálném čase při natáčení ve 3D, nebo při 3D natáčení s využitím 2D zařízení.

Waveform monitor a vectorscope na obrazovce pro porovnání L & R video streamů
Split funkce s pohyblivým rozhraním pro porovnání L & R video streamů na obrazovce
funkce rotace usnadňuje 3D natáčení při omezených možnostech sestavení dvou kamer
HD-SDI frame synchronizer pro synchronní natáčení párem kamer bez možnosti jejich externí synchronizace
Anaglyfický a sekvenční režim zobrazení pro větší komfort a možnosti při sledování 3D obsahu

Výběr 3D směšovacích formátů


Unikátní algoritmus JVC převádí 2D na 3D v reálném čase. Pro maximální flexibilitu jsou k dispozici čtyři 3D směšovací formáty pro stereo video výstup.

line-by-line
side-by-side-half
above-below
checkerboard.


Navíc je k dispozici oddělený L & R signál pro následné zpracování nebo pro duální projekci a také stereo výstup pro TV display s použitím HD-SDI a HDMI výstupů. Prakticky je možno k procesoru současně připojit dva projektory, LCD i PDP.


Nastavení Parallax a 3D Intensity

Zvýraznění 3D efektu pro snadnější sledování nabízí IF-2D3D1 dvě nastavení, Parallax a 3D Intensity.

Nastavení Parallax: Toto nastavení horizontálně přemisťuje levooký a pravooký obraz ve třech náhledových režimech:
Parallax 1 - v tomto režimu je při nastavení obraz v přirozeném stavu (natural image), zatímco při režimu Parallax 2 je nastavení prováděno při anaglyfických obrazech (modrá-červená). Třetí režim, Parallax 3, umožňuje nastavení posunu při sekvenčním zobrazení levého a pravého obrazu.



Parallax 1: Nastavení při natural image


Parallax 2: Nastavení při anaglyph images
zde je možno zkontrolovat levooký obraz (zobrazen červeně) a pravooký (zobrazen modře) stejně jako obraz v popředí a obraz v pozadí.



Parallax 3: Nastavení při sekvenčním zobrazení L/R

Nastavení 3D Intensity: Toto nastavení umožňuje současně měnit curvature (zakřivení) a relief (reliéf) pro změnu intenzity 3D efektu.


Stejně jako u nastavení Parallax, jsou k dispozici tři náhledové režimy: Intensity 1 (natural), Intensity 2 (anaglyph), a Intensity 3 (sequential).


Zakřivení a relief je možno nastavovat současně

Formát vstupního/výstupního signálu

V tabulce je uvedeno jaké vstupy IF-2D3D1 akceptuje a jaké výstupy může poskytnout.


Pozn.
*1: Above-below je k dispozici pouze když je pro HD-SDI nebo HDMI výstup navolen režim 3D mixed.
*2: Obsah s ochranou HDCP-protected nelze zobrazit.
*3: VESA CVT-RB - potlačení horizontálě/vertikálního zatemňování pro jiné než CRT obrazovky.
*4: VESA
*5: VESA oborově standardní časování.


Specifikace:



Rozměry: